ՍԻՐԴԱՐՅԱ ԳԵՏԻ ՀՈՍՔԻ ՆԵՐՏԱՐԵԿԱՆ ԲԱՇԽՄԱՆ ՎԵՐԼՈՒԹԾՈՒԹՅՈՒՆԸ (ԵՊՀ Գիտական տեղեկագիր. Երկրաբանական և աշխարհագրական գիտություններ, 2025)
Հոդվածում քննարկվել են Սիրդարյա գետի հոսքի ներտարեկան բաշխման առանձնահատկությունները ջրօգտագործման ռեժիմի փոփոխության պայմաններում։ Հիդրոլոգիական դիտարկումների վերլուծության հիման վրա, Կալից մինչև Չարդարա ջրամբարի ստորին բիեֆ, ջրառատ, միջին և սակավաջուր տարիներին նկատվում են սեզոնային հոսքի փոփոխություններ։ 1991 թ.-ից հետո, Նարին գետի ավազանի ջրամբարների էներգետիկ ռեժիմի անցումից հետո, գրանցվել է ջրի ծախսերի պիկերի տեղաշարժ դեպի ձմեռ–աշուն շրջան և ամառային հոսքի կրճատում, ինչը դժվարացրել է ոռոգման ջրամատակարարումը։ 1980–1990 և 2011–2021 թվականների տվյալների հիման վրա կատարվել է սեզոնային հոսքի բաշխման համեմատական վերլուծություն։ Հիմնավորվել է Ուզբեկստանում և Ղազախստանում կարգավորող ջրամբարներ կառուցելու անհրաժեշտությունը ջրամատակարարման կայունացման համար։
Keywords: Syrdarya River; intra-annual flow distribution; hydrological conditions; energy regime; irrigation; reservoirs; Central Asia; water resources