ՓՈՔՐ ԿՈՎԿԱՍԻ ԳԵՈՄՌՐՖՈԼՈԳԱ-ԼԱՆԴՇԱՖՏԱՅԻՆ ԲԱՐՁՈՒՆՔԱՅԻՆ ՏԱՐԲԵՐԱԿՈՒՄԸ: (Հայաստանի Հանրապետության սահմաններում) (ԵՊՀ Գիտական տեղեկագիր. Երկրաբանական և աշխարհագրական գիտություններ, 2025)
Այս հոդվածը սահմանում է բարձրության երկրաբանական-լանդշաֆտային գոտիների, ենթագոտիների և ենթագոտիների հատվածների որոշման սկզբունքներն ու չափանիշները: Որոշման հիմնական չափանիշներն են տարեկան ճառագայթային հաշվեկշիռը, տարեկան տեղումների քանակը և դրանց հարաբերակցությունը, որը արտահայտվում է չորության ճառագայթային ինդեքսով: Հաշվի են առնվում նաև խոնավության գործակիցը, մորֆոգենետիկ ռելիեֆի տեսակները և դրանց որակական և քանակական ցուցանիշները: Որոշվում են բարձրության գոտիների երկրաբանական և լանդշաֆտային առանձնահատկությունները: Աղյուսակի տեսքով ներկայացված են գոտիների ու ենթագոտիների կողմից զբաղեցված բարձրության սահմանները և տարածքները: Փոքր Կովկասի սահմաններում մենք առանձնացրել ենք երեք բարձրության գոտի և ութ ենթագոտի, որոնց քարտեզը ներկայացված է հոդվածում:
Keywords: high-altitude geomorphologic-landscape differentiation; Small Caucasus; Republic of Armenia; high-altitude geomorphologic- landscape zones; suh-zones and sub-zone sections