ՕՊԱԼԻՏՆԵՐԸ ՈՐՊԵՍ ՆՈՐ ՏԻՊԻ ՈՉ ՄԵՏԱՂԱԿԱՆ ՕԳՏԱԿԱՐ ՀԱՆԱԾՈ ԱՐՀԵՍՏԱԿԱՆ ՎՈԼԱՍՏՈՆԻՏԻ ԵՎ ԱՐԺԵՔԱՎՈՐ ԱՅԼ ՍԻԼԻԿԱՏՆԵՐԻ ՍՏԱՑՄԱՆ ՀԱՄԱՐ (ԵՊՀ Գիտական տեղեկագիր. Երկրաբանական և աշխարհագրական գիտություններ, 2025)
Հայաստանում հայտնի սիլիցիումային ապարների շարքում Զանգեզուրում նոր հայտնաբերված Գոմշատեխի ֆումարոլ-սոլֆատարա հանքավայրի օպալիտներն ու քվարցիտներն ամենահարուստն են սիլիցիումի օքսիդով և ամենաազատն են խառնուրդներից: Նոր տեխնոլոգիական հոսքագծերի հիման վրա, ՀՀ ԳԱԱ ընդհանուր և անօրգանական քիմիայի ինստիտուտի հետազոտողները օպալիտներն առաջարկել են որպես կերամիկայի և սիլիկատների արտադրության նոր, բացառիկ արժեքավոր հումք, մասնավորապես՝ արհեստական վոլլաստոնիտի, նատրիումի հիդրոսիլիկատի, տարբեր մետաղների սիլիկատների, բարձր մաքրության սիլիցիումի երկօքսիդի, ինչպես նաև վակուումային և օպտիկական ապակու հալեցման համար: Օպալիտները դարձել են ոչ մետաղական հանքանյութի նոր տեսակ՝ շնորհիվ նոր տեխնոլոգիական հոսքագծերի, որոնք բացահայտել են նոր կիրառություններ արդյունաբերության, գիտության և տեխնոլոգիայի մեջ:
Keywords: highly pure silicium-oxide; vollastonite; sodium-hydrosilicate; opalites; nonmetallic deposite-material