ԺՈՂՈՎՐԴԱԳՐԱԿԱՆ ԳՈՐԾԸՆԹԱՑՆԵՐԻ ԱՐԴԻ ՄԻՏՈՒՄՆԵՐՆ ՈՒ ՀԻՄՆԱԽՆԴԻՐՆԵՐԸ ՀԱՅԱՍՏԱՆԻ ՀԱՆՐԱՊԵՏՈՒԹՅՈՒՆՈՒՄ: (ռազմական ներուժի տեսակետից) (ԵՊՀ Գիտական տեղեկագիր. Երկրաբանական և աշխարհագրական գիտություններ, 2025)
Բոլոր ժամանակներում պետությունների ռազմավարական և մարտավարական տարբեր խնդիրների լուծման համար առանձնակի դեր են ունեցել մարդկային ներուժի կամ ժողովրդագրական իրավիճակի ինչպես քանակական, այնպես էլ որակական ցուցանիշները: Այլ գործոնների հետ միասին ժողովրդագրական իրավիճակը ցուցանիշները պայմանավորել է երկրների սոցիալ-տնտեսական զարգացումն ու հզորացումը, պաշտպանունակության ամրապնդումը և ռազմական ներուժի մեծացումը: Բարենպաստ ժողովրդագրական  իրավիճակի  ստեղծման համար երկրների կողմից իրականացվել և շարունակվում է իրականացվել ժողովրդագրական հատուկ քաղաքականություն: Այս իմաստով բացառություն չէ նաև ՀՀ-ն, որտեղ հետխորհրդային ժամանակաշրջանում ժողովրդագրական իրավիճակի ձևավորման վրա իրենց ազդեցությունն են թողել տարբեր գործընթացներ: Ձևավորված ժողովրդագրական իրավիճակում առկա հիմնախնդիրների բացահայտումն ու լուծման ուղիների մատնանշումը, համարվում են ՀՀ հեռանկարային զարգացման և սոցիալ-տնտեսական առաջընթացի գերակա ուղղություններից մեկը: Բացի այդ, բարենպաստ ժողովրդագրական իրավիճակի ձևավորումն ու արդյունավետ կառավարումը համարվում են ոչ միայն ՀՀ հեռանկարային զարգացման գերակա ուղղություններից, այլ նաև անվտանգային կայուն համակարգի ստեղծման կարևոր երաշխիքներից մեկը:
Keywords: demographic processes; problems; current trends; the military capacity; RA