ՀԱՅԱՍՏԱՆԻ ՀԱՆՐԱՊԵՏՈՒԹՅԱՆ ՍԱՀՄԱՆԱՄԵՐՁ ԳՈՏՈՒ ՏԱՐԱԲՆԱԿԵՑՄԱՆ ՓՈԽԱԿԵՐՊՄԱՆ ՄԻՏՈՒՄՆԵՐԸ (ԵՊՀ Գիտական տեղեկագիր. Երկրաբանական և աշխարհագրական գիտություններ, 2026)
Հայաստանի Հանրապետության սահմանամերձ գոտու տարաբնակեցման փոխակերպման ու բնակչության թվի շարժընթացի միտումները սահմանային անվտանգության և սոցիալ-տնտեսական հիմնախնդիրների արդյունք են: Սահմանային գոտին կազմում է ՀՀ տարածքի 24.0%-ը: Այս գոտում է գտնվում ՀՀ բնակավայրերի 21,3%-ը, ապրում՝ երկրի բնակչության 7,7%-ը: Հոդվածում դիտարկվում են ՀՀ սահմանամերձ գոտու տարաբնակեցման առանձնահատկությունները, վերջին հինգ տարում փոխակերպման միտումները, սահմանամերձ բնակավայրերի զարգացմանն ու աջակցությանը ուղղված ծրագրերի շրջանակը: Հոդվածի շրջանակում  կազմվել է ՀՀ սահմանամերձ բնակավայրերի քարտեզ:
Keywords: border zone; resettlement; border; border settlement