Ֆուրաժային հացահատիկի արտադրության զարգացման հեռանկարները ՀՀ պարենային անվտանգության ապահովման համատեքստում
DOI:
https://doi.org/10.46991/BYSU:G/2022.13.3.032Keywords:
անասնաբուծություն, կերապահովվածություն, ֆուրաժային և պարենային հացահատիկ, ագրարային քաղաքականություն, հացահատիկի արտադրության խթանում, հացահատիկի հանձնախումբ, չափաքանակAbstract
Հացահատիկի արտադրությունը ռազմավարական նշանակություն ունի ՀՀ պարենային և ազգային անվտանգության ապահովման տեսանկյունից, ուստի դրա արտադրության հիմնախնդիրները միշտ էլ եղել են պետության ուշադրության կենտրոնում։
Հոդվածում վերլուծվել են ՀՀ գյուղատնտեսական համախառն արտադրանքի ավելի քան 50%–ն ապահովող ճյուղի՝ անասնաբուծության զարգացման միտումները 2005-2021 թթ., կերարտադրության վիճակը, կերի ռացիոնում համակցված կերի գերակշռության և հատիկատար կողմնորոշմամբ անասնաբուծության վարման համակարգի ձևավորման հիմնահարցերը։
Գյուղատնտեսության առջև ծառացել է երկու կարևորագույն խնդիր՝ ընդլայնել պարենային և ֆուրաժային հատիկի սեփական արտադրությունը։ Այս երկուսից առաջնությունը պետք է տրվի պարենային հացահատիկին, որի ընդհանուր պահանջարկի միայն 10%–ն է օգտագործվում ըստ նշանակության։ Սակայն չպետք է անտեսել նաև ֆուրաժային հացահատիկի արտադրության ընդլայնման անհրաժեշտությունը, քանի որ վերջինս անասնաբուծական մթերքների արտադրության կարևոր գործոնն է։
Հոդվածում առաջարկվել է վերանայել ագրարային քաղաքականության դրույթները և մշակել գործիքակազմ, որոնց միջոցով հնարավոր կլինի խթանել հացահատիկի արտադրությունը։ Մասնավորապես, առաջարկվել է գյուղացիական տնտեսությունների համար սահմանել հացահատիկի պարտադիր պետական պատվեր, ինչպես նաև վերանայել ուղղակի սուբսիդավորման կառուցակարգերը, արտադրողներին պաշտպանել գնային տատանումներից և ապահովել նրանց կայուն եկամուտները։
References
Алтухов А. И. Зерновое хозяйства РФ: Современные тенденции развития / Ульяновск: УлГТУ, 2008
Сидоренко О. В․ Экономическое обоснование зонального размешения произ-водства зерновых культур в зависимости от природно-климатических условий региона // Вестник аграрной науки, 2018, №1(70)
Алтухов А. И. Стратегия развития зернопродуктового подкомплекса – основа разработки схемы размешения и специализации зернового производства в стране // Вестник КГСУ, №5, 2018
Лазаревич И., Кохнович И. Зарубежный опыт функционирования централи¬зо-ванных фондов продо¬вольствия//Аграрная экономика, 1/2022
Труфанова С. В. Формирование и использование резервных фондов зерна в сис¬теме государственного регулирования зернового рынка // Известия Байкальского госуни-верситета: 2007, №5 (55)
Цвырко А. А. Обоснование форморования и использования страхового фонда про¬довольственного зерна Орловской области // Вестник ФГОУ ВПО МГАУ, №7, 2009
Широков С. Н., Трушкина И. Р. Подходы к оценке обьемов производства и потребности в зерне и обеспечение продовольственной безопасности государства // Международный сельскохозяйственный журнал, 2021, том 64, № 4 (382)
Պարենային ապահովություն և աղքատություն, 2008 թ.
Պարենային ապահովություն և աղքատություն, 2012 թ.
Պարենային ապահովություն և աղքատություն, 2015 թ.
ՀՀ սոցիալ–տնտեսական վիճակը, 2021թ. հունվար–դեկտեմբեր
Պարենային ապահովություն: ՀՀ ազգային պարենային հաշվեկշիռներն ըստ պարենային ապրանքատեսակների, ցուցանիշների և տարիների
Ս. Ս. Ավետիսյան, ՀՀ պարենային անվտանգության հրատապ խնդիրներ, Եր., Տնտեսագետ, 2014
Downloads
Published
How to Cite
Issue
Section
License
Copyright (c) 2022 Բանբեր Երևանի համալսարանի
![Creative Commons License](http://i.creativecommons.org/l/by-nc/4.0/88x31.png)
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License.